Läget i politiken inför valet

Inför valet i september år 2018 i Sverige så är det politiska läget i opinionssiffrorna lite svajigt för vissa partier och man vet inte riktigt hur det kan sluta. Vissa kanske behöver ett lån, kanske från zmarta eller någon bank, för att kunna finansiera sina kampanjer inför valet. Ett parti som har haft det tufft i opinionen är Miljöpartiet, som ingår i den nuvarande regeringen och visserligen ligger en bit över den spärr på fyra procent som behövs för att ta sig in i riksdagen eller behålla sin plats i riksdagen. Men att ligga så pass farligt nära spärren på fyra procent är farligt, och något som man helst inte vill göra.

Inför valet för fyra år sedan låg Miljöpartiet betydligt bättre till. Miljöpartiet har funnits i Sveriges riksdag i många år men det blev ingen regeringsposition för partiet efter valet år 2002 när en del pratade om att bilda en regering med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Så blev det dock ej utan Socialdemokraterna regerade vidare i fyra år till med en typiskt svensk regering i minoritet, en så kallad minoritetsregering. Socialdemokraterna var beroende av att få stöd i enskilda frågor av andra partier, som Miljöpartiet och Vänsterpartiet, för att kunna regera i minoritet, och det stödet fick de också. Men därefter så regerade de fyra borgerliga partierna mellan 2006 och 2010 i fyra år i en majoritetsregering, vilket är sällsynt inom svenska regeringar under 1900-talet och 2000-talet.

Efter valet 2010 så blev de fyra borgerliga partierna större än de tre rödgröna partierna Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men inget av de två typiska blocken inom svensk politik kunde regera med en majoritetsregering eftersom inget av blocken lyckades få in mer än 50 procent av de mandat till riksdagen (alltså 175 mandat eller mer av de totalt 349 mandaten) som behövs för att bilda en majoritetsregering. Det berodde på att ett nytt parti, Sverigedemokraterna, tog sig in i riksdagen efter valet år 2010 och med cirka 5,5 procent av rösterna så lyckades de få ett antal mandat som gav dem en roll som så kallad vågmästare. Det ledde till att de fyra borgerliga partierna fick bilda en så kallad minoritetsregering och regera i minoritet.

Men det fanns ett tag förslag om att bilda en majoritetsregering där de fyra borgerliga partierna Folkpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle ingå samt även Miljöpartiet. En sådan regering skulle kunnat uppnå en majoritet av de 349 mandaten i riksdagen, vilket skulle varit ett exempel på en av flera parlamentariska lösningar som vissa menade hade varit smarta och gjort att Sverigedemokraterna inte skulle fått något inflytande. Dock blev det inte så, Miljöpartiet gick inte med på sådana förslag och menade att det var uteslutet att regera med fyra borgerliga partier som stod långt ifrån Miljöpartiet i många frågor. Det var inte det mandat som väljarna hade gett Miljöpartiet, menade Miljöpartiets två språkrör.

radon