Olof Palme

Den socialdemokratiske ledaren Olof Palme är nog den partiledare som alla kommer tala om i alla tider. Inte bara för att han mördades på Sveavägen i Stockholm 1986, utan även mycket för hans otroliga retorik. Ingen kunde nå fram till publiken som han kunde. Olof Palme föddes i ett borgligt hem 30 januari 1927 på Östermalm i Stockholm. Hans pappa var född i en överklassfamilj, men dog tyvärr när Olof bara var sju år. Olofs mamma kom från Tyskland, och i hemmet pratades det oftast tyska. Under åren 1969–1986 var han ledare för Socialdemokraterna, och mellan 1969–1976 och 1982–1986 var han Sveriges statsminister.

Olof Palmes uppväxt

Olof var redan som liten väldigt begåvad, och när det var dags för honom att börja första klass i Beskowska skolan på Östermalm, fick han börja direkt i andra klass, 1934. När han var tio år blev han inskriven vid Sigtuna humanistiska läroverk. Under de år han studerade där, var han mycket idrottsintresserad, och han var målvakt i ett bandylag. År 1944 tog Olof studenten, och hade i stort sett bara stora A. Efter examen började han skriva recensioner och reportage för Svenska Dagbladet, och då under signaturen SOJ (Sven Olof Joachim). Efter det var det dags för honom att göra sin militärtjänst vid sjätte skvadronen vid K 4 – Norrlands dragonregemente i Umeå. Därefter började han på aspirantskolan vid K 3 – vid Livregementes husarer i Skövde. Där blev han uppgraderad till sergeant redan efter några månader, för att 1948 bli fänrik i kavalleriet.

Studier

När kriget tog slut flyttade Olof Palme till USA för att fortsätta studera. År 1984 var han färdig Bachelor of Arts vid Kenyon College. Under studietiden där spelade han fotboll i skollaget. När han återvände till Sverige igen blev det studier i juridik. Vill du studera juridik är det att rekommendera att du gör ett högskoleprov för räcker inte betygen till kanske högskoleprovets resultat kan hjälpa. Olof Palme tog sin juristexamen 1951.

Politisk karriär

Under 1950-talet började Palme sin politiska karriär, 1953 blev han personlig sekreterare åt Tage Erlander som då var statsminister. År 1957 kom Palme in i riksdagens första kammare som socialdemokratisk representant i Jönköpings län. År 1965 blev han kommunikationsminister, och 1967 utbildningsminister. Samma år försämrades Sveriges relation med USA och Palme deltog i en demonstration mot USA:s krig i Vietnam. När Tage Erlander avgick som statsminister 1969, blev det Olof Palme som efterträdde honom, och då var han endast 42 år. Under valåren 1970 och 1973 gick det dåligt för Socialdemokraterna, men de lyckades ändå sitta kvar vid makten. År 1976 gick makten till de borgerliga parterna och Palme tvingades avgå som statsminister. År 1982 segrade Socialdemokraterna, och Palme blev statsminister igen. Men han var tvungen att söka stöd hos Vänsterpartiet i flera frågor för att få majoritet. Så kom den ödesdigra dagen 28 februari 1986 när Olof Palme och hans hustru Lisbet lämnade biografen Grand och vandrade på Sveavägen för att ta sig hem. Vid Tunnelgatan blev Palme skjuten i ryggen och fördes till Sabbatsbergs sjukhus. Där han efter midnatt 1 mars 1986 blev han dödförklarad.

radon